Ugradnja auto kuka
Oops...
Slider with alias none not found.

Ugradnja auto kuka

Auto kuka je dodatna oprema vozila na čiju se ugradnju mnogi vozači odluče i to posebice za vrijeme ljetnih mjeseci. Praktično je prevoziti stvari na taj način, ali i otputovati na more s dodatnom prikolicom potrebnih rekvizita. Ako razmišljate o ugradnji euro kuke, ovdje možete pročitati sve što bi vas moglo zanimati oko pravila i općenitih karakteristika ove vrste kuke.

Karakteristike euro kuke:
Može se rastaviti, što je poželjno jer vožnja s kukom je kažnjiva
Brzo se montira i demontira
Može vući priključno vozilo ili prikolicu
Postoje dvije vrste euro kuke – postavljanje s vijcima ili postavljanje klik-klak metodom.
Izbor kuke ovisi o vašem modelu auta i o masi koju vučete
Temelji se na europskim standardima za sigurnost u prometu
Omogućuje prijenos električne energije iz automobila na prikolicu
Sadrži osnovnu rasvjetu i svu potrebnu signalizaciju
Važno je naglasiti kako se euro kuka mora skidati kada nemate prikolicu. U suprotnom vas mogu kazniti u iznosu od 300 do čak 1500 kuna. Više o tome možete provjeriti u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama. Razlog tomu je sigurnost, s obzirom na to da prilikom određenih sudara može doći do većih oštećenja na drugom autu.

Euro kuke sadrže euro homologaciju i time su prilagođene svim standardima u europskom cestovnom prometu, a morate pripaziti i na odrednice o kojima ovisi i vaš prolazak na tehničkom pregledu. Zato se ne preporuča da ugradnju kuke obavljate sami, nego u servisu koji pruža uslugu ugradnje auto kuke. Sigurnost na cesti treba maksimizirati, a loša ugradnja ovakve dodatne opreme može dovesti do potencijalne štete na vašem automobilu ili do opasnosti na cesti prilikom ispadanja s auta.

POSTUPAK KOD MONTAŽE I UPISA NOVOUGRAĐENE VUČNE AUTO KUKE NA VOZILO

Nakon što je vučna kuka ugrađena na vozilo potrebno je pristupiti izvanrednom tehničkom pregledu vozila kako bi se odradio tzv. „mali atest“, odnosno kontrola ugrađene auto kuke i postupka ugradnje. Prilikom ispitivanja vučne kuke od strane ovlaštene osobe u stanici za tehnički pregled potrebno je priložiti i ovjerenu dokumentaciju koju dobivate prilikom ugradnje vučne kuke. Nakon ispitivanja vučne kuke odobrenje za upis izdaje se od strane Centra za vozila Hrvatske.

NAPOMENA: Pristup ispitivanju ugrađene vučne kuke je obavezan. Vozila na koja je ugrađena vučna auto kuka, a za istu nije odrađeno ispitivanje ugradnje (mali atest), smatraju se tehnički neispravnim vozilima!